Ostatnio znów coraz częściej wśród specyfików do nawożenia roślin popularny staje się bardzo ciekawy i jednocześnie niedrogi składnik. Mianowicie mowa tu o skórce z banana.
Właściwości bananowej skórki
Choć może się to wydawać zaskakujące,gdyż dla wielu z nas stanowi ona tylko odpad, taka skórka zawiera mnóstwo bogatych wartości tak potrzebnym roślinom. Przede wszystkim stanowi ona źródło wapnia, potasu,fosforu, magnezu oraz składników mineralnych. Dlatego też nawozem z bananowych skórek można podlewać rośliny, gdy chcemy wspomóc ich kwitnienie.
Które rośliny podlewać nawozem z bananowych skórek?
Wbrew pozorom pokochają go zarówno te doniczkowe, jak i ogrodowe, ozdobne oraz owocowe i warzywne. Ze względu na swój skład, idealnie nadaje się np. do pomidorów. Uwielbiają go bardzo m.in. także begonie, cyklameny, storczyki, kaktusy, begonie. Ponadto taka odżywka działa również na szkodniki takie jak np. mszyce chociażby na różach. Nadaje się ona niemalże do wszystkich roślin, z wyjątkiem tych bulwiastych.
Jak zrobić nawóz ze skórki banana?
Istnieje kilka przepisów na wykonanie tego specyfiku. Bez względu na to, który wybierzemy, rośliny z pewnością nam się odwdzięczą. Nawóz ze skórki banana wspomaga kwitnienie i zapewnia lepsze owoce. Warto tylko pamiętać, aby nawozić je wiosną, najlepiej gdy tworzą się pąki. Zimowa pora nie jest odpowiednia i korzystna dla tego typu czynności. Niewątpliwie warto zrobić nawóz ze skórki od banana, nie dość że niemalże nic nie kosztuje, jest naturalny i wiele może pomóc. Poniżej przykładowe receptury na wykonanie tego specyfiku. Zanim jakąkolwiek wybierzemy, należy sparzyć ją wrzątkiem, aby pozbyć się chemicznych i szkodliwych konserwantów wykorzystywanych do transportu bananów.
I przepis na nawóz ze skórki banana
Można drobno pokroić i ususzyć (np. w piekarniku) skórkę od banana, a następnie zakopać ją wokół rośliny.
II przepis
Skórkę wystarczy rozdrobnić, np. nożem i po prostu wkopać w ziemię wokół wybranego kwiatu, krzewu czy innych.
III przepis
Kilka zebranych wcześniej skórek zalewamy przegotowaną, letnią wodą np w słoiku i odstawiamy przykrywając. Kilka razy dziennie odkrywamy przykrycie i mieszamy to. Po dwóch tygodniach powstała kiszonka, którą należy odcedzić przez sitko i rozcieńczać z wodą. W ten sposób uzyskaliśmy nawóz ze skórki banana.
IV przepis
Kolejny sposób wymaga jedynie zalanie jej litrem wody i odstawienie na całą dobę. Po tym czasie, skórkę należy wyjąć i tak przygotowanym roztworem można już podlewać rośliny.